Azijnfabriek | Concert - Koningsdag 2024

🗓 ZATERDAG 27 APRIL 2024: Azijnfabriek en Johnny Paimen presenteren de volgende live bands tijdens Koningsdag 2024: Johnny Paimen, Reverse the Flow, Krawl, Tower Crane Towers. Inclusief: Boekpresentatie ‘We Could Not Do Any Better’ door Jean-Paul Frijns!

🎸 Jean-Paul Frijns; Waar de rest van het land op Koningsdag de wereld door een oranje feestbril ziet, duiken we bij de Azijnfabriek de wondere wereld van hardcore en punkrock in. Met als opener een wel heel bijzondere gebeurtenis; de presentatie van ‘We Could Not Do Any Better’. Het 700 pagina’s tellende boek over de opkomst van Straight Edge in Europa komt uit de pen van Jean-Paul Frijns en Marc Hanou. Met prachtige achtergrondverhalen en diepgaande interviews worden we door een periode van 1977 tot nu geleid. Door de Limburgse achtergrond van Jean-Paul, die samen met Ferry Krop van Johnny Paimen in het verleden het ‘Geleen-festival’ organiseerde, kon een provinciale onthulling van ‘We Could Not Do Any Better’ niet uitblijven.

🎸 Reverse the Flow; Het Zuid-Limburgse Reverse the Flow bijt muzikaal hard de spits af en laat in een wilde mix van old school hardcore en metal je gedachte al snel richting Terror en Madball gaan. De sporen hebben de bandleden al royaal verdiend sinds ze meer dan tien jaar geleden hun eigenwijze pad naar ‘hardcore op wereldniveau’ gingen bewandelen. Hardcore is voor Reverse the Flow een uitlaatklep als geen ander en de shows staan daarnaast bol van de humor en gezelligheid.

🎸 Krawl; Het Duitse Krawl zag in de herfst van 2021 in Keulen het daglicht. Maar door de kronkels die het leven nu eenmaal kent, is het eerste akkoord pas in september van het vorig jaar op het podium aangeslagen. En hard ook! Hun stijl houdt het midden tussen old school hardcore en knalharde punk. Als een wervelwind spuit Krawl zijn ongenoegen over de planken en past zo mooi in de rijke geschiedenis die de Azijnfabriek kent. Gouden tijden herleven.

🎸 Johnny Paimen; Dit Roermondse trio werd in de onrust van de coronapandemie geboren. Met een schat aan ervaring opgedaan in verschillende bands pakten de heren zich samen voor iets nieuws onder de naam Johnny Paimen. Het geluid is een felle mix van rock en metal en altijd zoekende naar een nieuwe richting die zich gaandeweg laat zien. Hoewel de teksten een serieuze, soms zelfs diepe boodschap hebben, schijnt het wonderlijke, lichtvoetige van de wereld door de zware tonen heen. In november 2023 was de vuurdoop op het podium en in februari dit jaar zijn de eerste songs aan de opnameband toevertrouwd voor een release later dit jaar.

🎸 Tower Crane Towers; Een raadselachtig DIY-multimediakunstproject uit Brunssum dat street-art, stickers, zwart-witfoto’s, iconische beelden en vurige muziek gebruikt om uiting te geven aan hun ongebreidelde creativiteit. Ondertussen proberen de kernleden hun identiteit zo goed mogelijk te verbergen om elke vergelijking of connectie met een scene te voorkomen. Gewapend met snelle en opzwepende melodieën en emotioneel uitdagende teksten heeft de band inmiddels twee EPs op haar naam die uitblinken in uniek, innovatief design. Tower Crane Towers brengt live een rampzalige mix van opwindende, melodieuze en heerlijke punkrock-anthems.

👨🏻‍🎤 Een absolute show die je niet wilt missen!

🎵 Hardcore, Metal, Punk, Rock.

TIME TABLE
⚡️ 19:30 Doors open
⚡️ Boekpresentatie ‘We Could Not Do It Any Better’ door Jean-Paul Frijns
⚡️ Reverse the Flow
⚡️ Krawl
⚡️ Johnny Paimen
⚡️ Tower Crane Towers
⚡️ 02:00 Closing time

Facebook event:
https://www.facebook.com/events/258482927331361/

Jean-Paul Frijns
https://refusemusic.net

Reverse the Flow Social Media
Facebook: https://www.facebook.com/rtfhardcore/
Bandcamp: https://reversetheflow.bandcamp.com/album/reverse-the-flow-ep

Krawl Social Media
Facebook: https://www.facebook.com/profile.php?id=100095357747253
Instagram: https://www.instagram.com/krawlpunx
Bandcamp: https://krawlpunx.bandcamp.com/album/demonstration

Johnny Paimen Social Media
Facebook: https://www.facebook.com/profile.php?id=100089467197098
Instagram: https://www.instagram.com/johnnypaimenband

Tower Crane Towers Social Media
Facebook: https://www.facebook.com/tower.crane.towers/
Instagram: https://www.instagram.com/tower.crane.towers
Bandcamp: https://towercranetowers.bandcamp.com/

Azijnfabriek event:
https://azijnfabriek.nl/event/koningsdag-2024/

#Azijnfabriek #Aek #Poppodium #Roermond #Roermondcity #Evenement #Event #Livemuziek #Concert #Koningsdag #Koningsdag2024 #JeanPaulFrijns #ReverseTheFlow #Krawl #JohnnyPaimen #TowerCraneTowers #Hardcore #Metal #Punk #Rock

VERSLAG

Koningsdag 2024 – zaterdag 27 april 2024

Marc Hanou / Jean-Paul Frijns
Op het podium staat een serie prachtige zwartwit foto’s van hardcore bands door de jaren heen, in een live-setting ergens op een Europees podium. Het zijn straight edge hardcorebands om precies te zijn. Het zijn ook de twee woorden straight edge die de aanleiding vormden voor het boek ‘We Could Not Do Any Better’ van Marc Hanou en Jean-Paul Frijns. Samen schreven zij het gewichtige verslag over de opkomst van de stroming in Europa. Met 700 pagina’s starten we bij de band Lärm ergens begin jaren 80 en eindigen we bij het jonge Bossche gezelschap No Way in 2024. Middels het boek zelf, een laptop en wat andere attributen als ondersteuning vertellen beide heren over de totstandkoming van het boek en terloops hoe zij zelf in het wereldje zijn gerold. Vandaar ook dat ondanks dat het over Europa verhaalt, het zwaartepunt op Nederland ligt. Marc vertelt dat het boek eigenlijk al sinds 2006 in de steigers stond, nadat een eerste opzet onder de naam ‘The Past And The Present’ was verschenen als naslagwerk bij het album met diezelfde naam van Birds of a Feather waar de schrijvers onderdeel van waren. Vanaf 2019 krijgt dan het uiteindelijke resultaat vorm. Geweldig hoe beiden geëngageerd kunnen vertellen over ‘hun’ scene. Eén waar Marc terecht over opmerkt dat zaken op schrift vastleggen in deze hoek van de muziek niet vanzelfsprekend is. Verder laten ze duidelijk merken trots te zijn op het eindresultaat. En terecht!

Reverse The Flow
Hardcore is meer dan muziek blijkt wel uit bovenstaande, maar dat muziek een belangrijk en integraal onderdeel is weet Reverse The Flow als geen ander. Een uitlaatklep van frustraties in teksten en een mogelijkheid de druk van de ketel te krijgen door op te treden. Zanger Davy is een geboren entertainer. Hij stapt dapper van het podium om eigenlijk in zijn eentje de pit te vormen. Springend, dansend, rennend, zingend en krijsend draait hij gedreven de set er doorheen gesteund door een degelijke band achter zich en enkele bekenden in het publiek. De hardcore van Reverse the Flow is vooral heel rechtdoorzee en past mooi bij de capriolen van de frontman, die weet dat het allemaal niet zo serieus hoeft de zijn. Dat zegt hij ook als afsluiter het expliciete ’69’ aanstaande is. Enige uitleg maakt duidelijk dat de band geen stelling wil nemen en vooral een ‘leven en laten leven’ mentaliteit heeft.

Krawl
Met een prachtig gebrekkig Nederlands stellen de heren zich voor en schieten hun eerste song in. Het Duitse Krawl is net zo degelijk als Reverse The Flow, maar leunt veel meer op de punkkant, met een straatvechters mentaliteit. Dat laatste vooral omdat de zanger in een powerpose voor het podium zijn teksten meer spreekt dan zingt. In-your-face tot op het bot! Het asfalt en de uitlaatgassen van de grote stad hebben klaarblijkelijk een invloed op Krawl dat af en toe naar het gevoel van een oude Agnostic Front kruipt. Van alle bands hebben zij de kleinste eigen aanhang meegenomen, maar ze laten zich op geen enkel moment klein krijgen.

Johnny Paimen
Optreden nummer twee van Johnny Paimen. Ongelooflijk dat het trio pas voor de tweede keer op het podium staat. Waar de try-out hier in de Azijnfabriek nog wat spanning van de nieuwigheid kende, rocken de songs nu al een heel stuk harder. En het doorbrengen in de oefenruimte en opnamestudio maakt het geheel verder veel evenwichtiger. Van de recent verschenen video ‘Sleep Walk’ worden zelfs al tekstdelen meegescandeerd. Dat de nummers bovendien heel dansbaar zijn blijkt meermalen op de betonnen vloer. De andere titels die recentelijk op Spotify en You Tube zijn verschenen; ‘The Beast’ en ‘Snow’ passeren natuurlijk de revue, waarbij vooral die heerlijke bas onder ‘Snow’ even benoemd mag worden. Elmo’s gitaar is daarnaast niet alleen vetter dan vorige keer, dat is aan de geluidsman, maar vooral ook overtuigender. Dat er zelfs een rijtje Johnny Paimen plectrums aan de microfoonstandaard zijn geplakt die achteraf worden uitgedeeld, geeft het een echte rock n roll feel. Kleine band die groots droomt, vol van zelfvertrouwen. Dan gaat dat eerste album dat we eind dit jaar mogen verwachten wel iets speciaals worden.

Tower Crane Towers
Ferry; organisator en bassist van Johnny Paimen is vandaag jarig. Dat wil Tower Crane Towers niet onopgemerkt voorbij laten gaan. Kroon op de gelukkige zijn hoofd, over het publiek heen de zaal in gedragen en met glitterconfetti overladen. Tower Crane Towers loopt over van de punkrockenergie. Speciaal voor Koningsdag is de van festivals bekende ‘wall of death’ vervangen voor een ‘wall of monarchy’ waar zo’n twintig kunststof kronen worden uitgedeeld en de koningen en koninginnen worden opgedragen naar elkaar toe te rennen. Wat een spektakel onder de oranje vaantjes die aan de trussen van de Azijnfabriek zijn blijven hangen na de Koningsnachtdienst een dag eerder. Naarmate de set vordert worden de aanwezigen voor het podium wilder tot een onvervalste circlepit aan toe. Hoe geniaal is de vraag of we nog meer ‘gezellig-ness’ willen door de van oorsprong Amerikaanse zanger? Het tempo van Tower Crane Towers is op punten moordend, maar altijd vriendelijk en luchtig in een bijna typische Californische punkrockstijl, waardoor een golf van positieve energie en warmte de zaal in vloeit. Iedereen is, zoals het bij deze stijl hoort, onderdeel van de show en daarmee blaast Tower Crane Towers de juiste magie, net zo sprankelend als de genoemde confetti de atmosfeer in. Zelfs wanneer stevige bezoeker John door de zaal wordt gedragen, steekt de zanger een handje toe en looft daarna de teaminspanning. Als na het reguliere lijstje songs om een toegift wordt geroepen en de groep dat met ‘Until The Autumn’, een gloednieuwe track, enthousiast inwilligt, loopt iedereen opgeladen en met een forse glimlach de poort uit.

Martijn Welzen

GALERIJ

Reverse the Flow

📸 Martijn Welzen

Krawl

📸 Martijn Welzen

Johnny Paimen

📸 Martijn Welzen

Tower Crane Towers

📸 Die Glücklichen Radfahrer

BAND VIDEO’S

Reverse the Flow

Krawl

Johnny Paimen

Tower Crane Towers

 

POSTER

SOCIAL MEDIA

📸 Azijnfabriek Roermond
📸 Johnny Paimen
📸 Martijn Welzen
📸 Bright Waters